Snabba leveranser
Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)
30 dagars returrätt
Istället för det traditionella linjära tillverkningssättet, där produkter skapas och kasseras, följer det cirkulära glaset en sluten kretsloppsmetod. Det innebär att glaset designas med tanke på återvinning och kan återanvändas gång på gång utan att förlora sin kvalitet.
Här tittar vi närmre på några av våra populära glasserier med cirkulär tillverkning från Kosta Boda.
Produkterna i cirkulärt glas tillverkas av spillglas från den egna produktionen i Kosta glasbruk nere i Småland. Vilket spillglas som för tillfället finns tillgängligt varierar därför beroende av vilka produkter som just då produceras i hyttan. Glasblåsarna sorterar glaset efter färg innan det återigen smälts ner för att återuppstå som nya dekorations- och servisföremål.
Som ett resultat av färgsorteringen och den cirkulära processen får produkterna ett unikt färg-DNA vid varje nytt tillverkningstillfälle. Det medför att varje produkt kan skilja sig i färg från andra produkter i samma modell och serie. Resultatet är vackra, unika glasprodukter med mycket karaktär.
"Alla företag behöver en tydlig agenda vad gäller hållbarhet. När det som i fallet med vårt cirkulära glas tillförs en variation i utfallet vad gäller de enskilda produkternas färg så förenas ansvar för miljö med en djärvhet och lekfullhet som går helt i linje med Kosta Bodas DNA." säger Kosta Bodas creative director, David Carlson.
Formgiven av Åsa Jungnelius för Kosta Boda 2020.
Med Crackle omfamnar Åsa Jungnelius design det som i vanliga fall är en glasblåsares värsta mardröm, det spruckna glaset. Gjutformen i lera gröps ur för hand och den krackelerade ytan formas med hjälp av en gammeldags teknik där det heta glaset doppas i iskallt vatten. Resultatet är en serie objekt som påminner om skulpturer gjorda av färgad eller klar is i olika storlekar och färger. I kollektionen finns en serie vaser och skålar i blått, cirkulärt glas som tagits fram enbart av spillglas från glashyttan i Kosta.
2023 vann Crackle Circular internationella Red Dot Product Design Award i den ärofyllda kategorin "Best of the Best". Juryns motivering löd: ”Sättet på vilket en gammal teknik har återupplivats är exceptionellt. Branschen bör uppmuntras att vårda denna typ av hantverksteknik. När det gäller vasen Crackle Circular har den omtolkats på ett nästan provocerande sätt. Den överdimensionerade vasen visar en stark personlighet. Resultatet är skulpturalt – ett mästerverk.”
Formgiven av Åsa Jungnelius
Serien Moss från Kosta Boda är skapad genom användning av gamla formar från Kosta Glasbruk som karvats ur för hand för att få fram nya former, vilket skapar den fastblåsta ytan med bubblig struktur. Glaset får unika färgvariationer eftersom det är gjort på cirkulärt glas, där glaskross och spill från produktionen i hyttan återanvänds. I det återvunna glaset kan det också uppstå små bubblor – en perfekt grund för att fyllas med ännu mer bubbel!
Upptäck alla produkter i serien Moss här.
Åsa hämtar inspiration från omgivningen och utforskar hur material, rum och föremål kan förändra och påverka oss människor och våra relationer. Hon undersöker inte sällan hur konst kan integreras i våra liv, och flera av hennes konstprojekt handlar om att bidra med något meningsfullt till vardagslivet och de miljöer där vi rör oss.
I sitt arbete som glaskonstnär har hon på senare år arbetat med cirkulärt glas i kollektionerna Moss och Crackle tillsammans med Kosta Boda. Läs mer och se Åsas kollektioner här.
"I relationen mellan materia och kropp undersöker jag den glidande skala av positionering som ständigt omförhandlats och återskapats genom kulturhistorien. Jag går in för att göra ett glas på ett sätt så att livsnärvaron träder fram, när vi tillsammans använder glasen ser vi varandra och vår egen tillvaro."
- Åsa Jungnelius
Formgiven av Mimmi Blomqvist
Inspirationen till vasen Kappa har Mimmi hämtat från arbetet som glasblåsarna gör i hyttan, närmare bestämt den så kallade kappan som bildas ovanpå formen under glasblåsningsprocessen. Vasen är en hyllning till det hantverk som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden, även innan glashyttan i Kosta etablerades på 1700-talet. Den blå Kappa-vasen är gjord i cirkulärt glas med hjälp av glasspill från glashyttan i Kosta.
Mimmi är född 1994, har en bakgrund som illustratör och har studerat på Konstfack i Stockholm med inriktning keramik och glas. Det var under studietiden som hon för första gången började arbeta med glaset som material, och hon beskriver att det var en mäktig känsla att i glashyttan i Kosta få se sin idé bli verklighet för första gången.
”Jag har alltid varit en kreativ person, men tanken på att formge möbler, föremål och objekt har vuxit fram med tiden. Efter mitt första besök i hyttan i Kosta kände jag mig full av energi och inspiration. Att min idé nu gått från skiss till ett faktiskt designföremål i Kosta Bodas kollektion är en häftig känsla.” – Mimmi Blomqvist