Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp t.o.m. 31/1 2025

Hemma Hos
Sofia Wood

Text: Redaktionen
Foto: Mira Wickman

Sofia Wood är kokboksförfattaren, bloggaren och poddaren som tillsammans med sin familj i slutet av förra året beslutade sig för att lämna Stockholms hektiska vardag, för att istället söka lugn och livskvalitet i hemstaden Norrköping. Här får vi följa med hem till familjens ljusa, stora och vackra sekelskiftesdröm.

Den generösa lägenheten innehåller allt en sekelskiftesvåning har att erbjuda; vackra stuckaturer, bröstpanel, mysiga burspråk och smyckade kakelugnar. Vi är inte förvånade över Sofias omedelbara förälskelse! Samtidigt som lägenheten är stor och rummen pampiga finns en tydlig mjukhet och värme här, inte helt olikt Sofia själv. Inredningen går i naturtoner som blandas med färgklickar här och där, nytt och gammalt lever i symbios och vart du än tittar finns vackra stilleben av detaljer att fästa ögat vid.

2020 har varit ett omvälvande år, som för Sofia även inneburit att familjen packat ihop livet i Enskede och flyttat tillbaka till barndomens Norrköping.

Hur har det senaste året varit för dig?

- På många sätt har det varit bra, vi har gjort en stor flytt som känns rätt i hjärtat, har kunnat fortsätta jobba, har haft mer tid med barnen. Men det har ju självklart varit oroligt också och fyllt av osäkerhet. Men det har varit mer psykologiskt än faktiska händelser som drabbat oss hårt.

Ni har nyligen gjort en stor förändring, och låtit flyttlasset gå till Norrköping. Hur kommer det sig att ni valde att flytta från Stockholm och Enskede?

- Vi började ifrågasätta hur vårt liv var strukturerat och vad som egentligen är viktigt att ha precis runt husknuten. Med tre ganska små barn, i en stad där ingen av våra föräldrar fanns, och med en livsstil som var pressad till max kändes det som vi hade tänkt fel någonstans på vägen. Stockholm är en underbar stad på så många sätt, men allt det som är fantastiskt var inget vi tog del av speciellt mycket i vårt vardagliga liv. Så där började en tanke gro kring hur vi skulle kunna ändra våra förutsättningar, hitta lite mer luft, lugn och hjälp. Samtidigt som Stockholm bara är en timme bort med tåget.

Gammalt och nytt skapar harmoni

Hur har ert liv förändrats sedan flytten?

- Jättemycket och jättelite. Det känns som om vi har vunnit jättemycket och samtidigt behövt ge upp väldigt lite. Närheten till min mamma och lillebror är ovärderlig, vad den har gjort för barnens relation till dem. Och det låter klyschigt men allting är lite mindre stressigt här. Det mesta finns men jag har blivit bättre på att beställa saker online också. Och så är det ju lägenheten såklart, det känns som en ynnest att vakna här varje morgon.

Ni har ett fantastiskt hem! Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

- Min stil är ganska lugn, harmonisk kanske man kan beskriva den som. Jag vill att det ska kännas vilsamt och inbjudande, och att alla ska känna att de är väldigt välkomna här. Färgerna är lugna, det är många olika träslag, många ljuspunkter i varje rum, lite detaljer i grönt och framförallt det så himla viktiga svarta som behövs här och där.

Du har en härlig blandning av gammalt och nytt, kan du tipsa om några smultronställen för vintagefynd?

- Jag har haft auktioner med mig från barnsben, min morfar var en riktig auktionsräv som samlade på, ja ungefär allt. När han gick bort lämnade han två hela lador fulla med saker till min mamma och hennes syskon. Ett liv av samlande. Jag har självklart koll på alla de stora auktionshusen, Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare, men jag tycker också att man ska hålla ett öga på Auctionet och Barnebys som samlar en väldigt stor bredd.

"Min stil är ganska lugn, harmonisk kanske man kan beskriva den som. Jag vill att det ska kännas vilsamt och inbjudande, och att alla ska känna att de är väldigt välkomna här."

Inredning för umgänge

En svår, kanske omöjlig fråga, men vad är det finaste du vet i ditt hem?

- Vi har en fåtölj på väg, en Little Petra från &Tradition formgiven av Viggo Boesen 1938, och även om den inte är här ännu är jag rätt säker på att den kommer bli juvelen här hemma. Jag älskar också vår Akari 10A lampa, dagbädden av Axel Einar Hjorth som är ett riktigt auktionsfynd, och ett vackert gammalt bokskåp jag ärvt efter morfar. 

 

Hur brukar du tänka när du ska möblera ett rum?

- Jag tänker på att ha många olika nivåer, att skapa flera små umgängesytor för att det är trevligt att leva så, att ha olika texturer, försöka att inte bara möblera längs väggarna om det går och jag skapar också många små stilleben. I fönsterkarmar och på olika små bord här och där. Det ska finnas många ställen att vila ögonen på. Det kan räcka med en trave böcker och en vacker ljusstake, en fin ask eller en grupp ljuslyktor. Jag tycker också om en viss asymmetri eftersom det alltid känns mindre stelt så.

 

Var i hemmet trivs du allra bäst?

- På dagbädden framför en brasa i den blommiga kakelugnen i sovrummet.

Ljuspunkter, stilleben och mjuka textilier

Vilka är dina tre bästa tips när det kommer till inredning?

- Många ljuspunkter runtom, både i form av lampor och levande ljus. Håll samman färgerna, låt det ta tid så du hinner bo in dig och känna hur du rör dig i hemmet, gruppera saker i ojämna antal, skapa små stilleben där det går och använd mycket textilier för mjukheten.

 

Du är konstvetare, vad väljer du att pryda väggarna hemma med? 

- En salig blandning. Vi har allt från tunga oljemålningar och modern konst till hötorgstavlor och vacker fotokonst. 

 

Finns det något i ditt hem som din sambo inte klarar av, men som du bara inte kan leva utan?

- Min man är helt omedveten om allt vad inredning heter, han ser knappt hur det ser ut och upptäckte först att vi tapetserat hallen i vår förra lägenhet när han såg det på mäklarbilderna. Och då ska tilläggas att vi sålde lägenheten mer än ett år efter att vi hade tapetserat om...

Finns det något du tycker du saknas i inredningsvärlden? Om du fick designa en egen möbel, vad skulle det vara och hur skulle den se ut?

- Jag hade så gärna velat designa ett fint soffbord i trä, tycker det är svårt att hitta. Småbord rent generellt hade jag velat göra, sideboards, nattygsbord, skrivbord.

Medvetenhet, kvalitet och återbruk

Hur tänker du kring konsumtion och hållbarhet? Har du några tips för en mer hållbar livsstil?

- Ja, självklart är det något jag reflekterar mycket över. Jag tänker att det dels handlar om att göra bättre medvetna val, att var noga med kvalitet och ursprung. Att se återbruk som en naturlig del av ens konsumtion. Men sen handlar det också om att vi faktiskt behöver köpa färre grejer, inte tänka att allt alltid kan bytas ut utan att de saker man faktiskt köper ska vara väl avvägda beslut som man ser ska vara i ens ägo länge. 

 

Har du några tips på hur man får sina möbler att hålla längre? Några huskurer för möbelvård?

- Jag är ju mycket i köket och vill påminna om att slipa och olja in sina skärbrädor i trä när de behöver det, då håller de en livstid!

 

Vad inspirerar dig?

- Det är en så svår fråga, allt och ingenting tror jag är svaret? Jag blir jätteinspirerad av att titta på riktiga hem där det känns som att någon lever på riktigt. Jag blir inspirerad av att titta på matbilder, av arkitekturen i vår lägenhet, fång med blommor och Instagram.

Vad drömmer du om?

Ett vackert landställe står högst upp på önskelistan!

 

Vad gör du när du vill varva ner?

Lagar mat, det är min stora återhämtning i livet.

"Jag tänker att det dels handlar om att göra bättre medvetna val, att vara noga med kvalitet och ursprung. Att se återbruk som en naturlig del av ens konsumtion."

Sofias matfilosofi är enkel, vacker och omtänksam

Du har hittills gett ut två kokböcker, “Chez Wood” och nu senast “Vinter hos Wood”. Hur skulle du beskriva din matfilosofi?

Enkel, vacker och omtänksam som gör att även den enkla hemma-matlagaren kan känna självförtroende i köket! 

 

Finns det någon maträtt som kvalar in som favorit hos dig och familjen?

Pasta och en riktigt fantastisk tomatsås är vad som är grunden i vår kost.

 

Hur ser den närmsta framtiden ut, har du några spännande planer eller kommande projekt som du vill dela med dig av?

Jag håller på och skriver på en ny bok! Det känns otroligt att jag får göra en tredje bok, för mindre än tre år sen var jag ju anställd och hade knappt kunna drömma om att livet skulle bli såhär roligt.

Tack, tack, tack Sofia för att vi fick komma och hälsa på! Vi längtar efter den kommande kokboken, men så länge bjuder Sofia på ett av sina fantastiska recept här nedan. Smaklig spis!

Bakad spetskål med krispig smashad potatis, fänkål, brynt citronsmör och hasselnötter

2 portioner

1/2 spetskål

8 små potatisar

1/2 fänkål

100 gram lagrad Havarti-ost, eller annan vällagrad ost

1 dl hasselnötter

25 gram smör

1 citron, saft och zest

Olivolja

Salt och peppar

Värm ugnen till 200°C

Koka potatisen mjuk och låt sen ånga av ordentligt. Lägg ut potatisarna på en plåt och platta till dem så de krossas lite med baksidan av en slev.

Skär spetskålen i kvartar och skär bort lite av den grövsta delen av stammen. Lägg klyftorna av kålen bredvid potatisen på plåten och ringla över olivolja, samt generöst med salt och peppar.

Rosta i ugnen i cirka 15-20 minuter tills potatisen är krispig och djupt gyllene och kålen fått en rejält rostad färg.

Rosta hasselnötterna i en torr panna och ställ åt sidan. Bryn smör i en kastrull tills det är mörkt som kolasås och doftar nötigt. Rör i hasselnötterna, zesten och saften från citronen och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp potatisen och kålen, hyvla över rå fänkål och plocka de späda små fänkålstopparna och lägg över. Smula på ost och avsluta med det brynta smöret och hasselnötterna överst.

Läs fler artiklar här

Hemma Hos

Hemma Hos
Maja Nilsson Lindelöf

Titta in i influencern Maja Nilsson Lindelöfs vackra sekelskiftestrea i Vasastan i Stockholm

InnehållMöbler och heminredning