Snabba leveranser
Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)
Öppet köp t.o.m. 31/1 2025
En varm majdag är vi ett gäng från Rum21 som åker till Fullersta utanför Stockholm för att hälsa på Klara Doktorow. Vi möts av häggens doft och Liz, familjens greyhound som kommer galopperande mot oss. Några steg in i trädgården och vi ser den otroligt inbjudande uteplatsen Klara fixat iordning.
Klara har dukat upp till en fördrink i perfekt läge där eftermiddagssolens starkaste strålar skyms av grönska. Utemöbelserien Palissade från HAY passar verkligen bra både i stil och färg. Den gröna nyansen gifter sig perfekt med husets kulörer och den strama moderna designen ihop med det äldre huset går helt i linje med Klaras och hennes man Kjells inredningsfilosofi – ”Modernt möter vintage”.
Det känns som att alla vet vem du är, men för de som inte har koll. Vem är Klara Doktorow?
Jag är en 37-årig trebarnsmor med villa, hund och katt. Jag tjänar merparten av mina pengar på att prata i olika podcasts, ett hårt jobb men någon måste göra det!
Ni har ett fantastiskt hus! Kan du beskriva huset och er inredningsstil för läsarna?
Tack! Vi har en sekelskiftesvilla i Fullersta som vi hittade under pandemin. Jag kände direkt när jag klev över tröskeln att det var vårt hem, men vi förlorade budgivningen. Sen drog sig två budgivare ur, så ödet ville väl att vi skulle köpa det. Vi har inrett modernt möter vintage, och jag skulle nog säga att min stil är personlig. Jag är inte så mycket för decluttering, jag gillar saker med historia, berättelser. Vårt hem berättar vår historia.
Både Klara och Kjell är kreativa människor och vi undrar om de är överens om stilen i hemmet. Klara berättar att de är synkade, lite självgoda och blir, enligt henne själv, ”äckligt nöjda” när de fixat till något. Hon berättar om de senapsgula gardinerna som snabbt fick flytta ut och att hon nästan mår illa när något inte lirar med stilen i hemmet. Hennes stora inspirationskälla är lämpligt nog Kjell. När de träffades var hon inte särskilt intresserad av design men i takt med att allt Kjell tog vid blev till guld, enligt Klara, så trillade även hon dit och har nu ett intresse som både lett till kunskap och stil.
Förutom att fråga om allt gott Klara dukat fram pratar vi om design och hållbarhet kopplat till inredning. Vi har noterat att hemmets stil känns väldigt personlig och har en samling noga utvald design.
När ni väljer inredning, vilka egenskaper letar ni efter?
Det är en ekvation där praktiskt/skönt möter budget möter tidlös design. Tröttnar man mot förmodan på en designmöbel eller detalj finns det andra som vill ha den, då är risken lägre att den hamnar på brännhögen. Sen tycker jag man ska släppa prestigen i att vara så unik hela tiden. Klassiker är klassiker av en anledning, alla gillar dem. Det är kombinationen av din stil ihop med dessa möbler och prylar som ”alla har” som blir bra!
Om jag säger hållbarhet och inredning, vad tänker du då?
Designklassiker, både nyproduktion och vintage. Så fort vi har en slant över köper vi tidlös design, möbler och inredning som ska följa med oss hela livet. Som behåller sitt värde. Jag köper dyrt och lagar det jag har till skillnad från mina föräldrars generation som bytte inredning som vi unga byter tandborsthuvud.
Klara har dukat med serveringsdetaljer i pigga färger och glänsande rostfritt stål från HAY och Georg Jensen, på bordet står också en smart portabel lampa, PC Portable från HAY. Tallrikarna ur serien Sobremesa passar perfekt till dagens rätter. Minispett av fylld paprika och oliver är uppradade på coctailpinnarna Sky Food från Georg Jensen. Drycken serveras i champagneglas från Orrefors. Klassiker blandat med ny design, precis så som familjen Doktorow gillar att ha det. Klara tipsar om att både Georg Jensen, Iittala, Skultuna och Svenskt tenn är perfekta varumärken att köpa presenter ifrån. Där kan man hitta klassiker som aldrig blir fel!
Har du något knep för att få en personlig stil?
Allt måste inte matcha hela tiden, gå ton i ton eller ens funka ihop. Ditt hem är inte en katalog. Det ska vara praktiskt och mysigt också. Jag begriper inte designmöbler som inte är sköna, de har inget i ett hem att göra. Just nu gillar jag HAY väldigt mycket, tycker de går från klarhet till klarhet i sin design.
Har du en favoritplats i trädgården? Varför?
Det är såklart nya uteplatsen med matmöblerna från serien Palissade från HAY. Förut hade vi en halvbra lösning på framsidan av huset, och man fick klampa runt hela huset för att komma dit med brickor och grejer. Det blev aldrig av att vi satt där och åt. Nu har vi redan ätit flera middagar ute, det är så enkelt och framför allt väldigt mysigt. Jag är så glad över resultatet!
Ge dina tre bästa tips när det kommer till uterummet/inreda ute/balkong?
Mycket växter! Och belysningen är viktig. Det är så inbjudande med en varm ljusslinga och en bordslampa. Sen tycker jag man bör skaffa en eldkorg eller eldfat om man bor i villa, det förlänger kvällen.
Odlar ni något ätbart?
Bara örter i kruka! Vi har två pallkragar fulla med kirskål, det är lite av ett skämt. Men fram tills i år har vi varit på Gotland i vår strandbod varje sommar, och trädgården har förfallit lite. Nu är strandboden såld så vi kommer vara mer hemma och styra upp detta. Kom tillbaka om ett år så kanske vi är självförsörjande på i alla fall tomater!
Vad bjuder du på här på din nya uteplats?
Egentligen är jag team Italien, det är mitt främsta kök. Men min nya uteplats tycker jag känns lite spanskt torg i Barcelona, så det blir givetvis dekadenta tapas och en matig sallad. Till det dricker vi ett spanskt och fizzigt brut nature.
Vem skulle du vilja bjuda hit?
Tove Norström och Sofi Fahrman (som Klara har podden "Trettio plus trevar" med) för de har ännu inte varit hemma hos mig i huset. Jag ville få klart köket och sådär, fånigt jag vet.
Hur ser den närmsta framtiden ut, har du några spännande planer eller kommande projekt som du vill dela med dig av?
Jag börjar matblogga på ELLE! Och sen blir det nästan tre veckor i Italien i sommar, vi ska besöka Rom och sen blir det agriturismo i Toscana med vingårdar och god mat.
På tal om mat, skulle du vilja dela receptet på salladen? Den ser otrolig ut!
Rosésallad alt Endivesallad (rosésalladen har en hög beska, endiven är mer neutral)
2-3 Burrata
Granatäpplekärnor från ett granatäpple
1-2 Päron uppskurna med mandolin
Rostade pistagenötter
Dressing
1 msk Vit balsamico
2 msk Granatäppelsirap
2 msk Olivolja
Salt och peppar